DESPRE UȘI

Indiferent dacă este vorba despre ușile de interior sau ușile de exterior, acestea au rolul de a închega cu totul ansamblul locuinței dumneavoastră și pot întruchipa o carte de vizita pentru casa în care stați. Din aceste motive procesul de selecției al ușilor trebuie realizat cu multă grijă și atenție, tocmai pentru a lua o decizie bună și a nu vă pripi – ușile nu se schimbă tocmai ușor, iar costurile pentru niște uși de calitate nu sunt tocmai mici.

despre usi

Despre uși și aspecte generale

Planul pentru viitor ar trebui să fie să nu schimbați ușile pentru o perioadă îndelungată de timp, poate chiar niciodată. Prin urmare, selecția modelelor de uși pe care le veți alege trebuie să îndeplinească toate cerințele și condițiile pe care le aveți despre uși, de la preț, la calitate și la culoare și orice alt motiv s-ar putea să vă treacă prin cap. În prezent, ușile se ocupă de mult mai multe lucruri decât de funcționalitate ( legătura dintre camere și simple puncte de acces) – contează designul, stilul, materialul, cantitatea de lumină pe care o pot permite, nivelul de securitate și multe alte lucruri la care poate nici nu v-ați gândit. Aceste aspecte sunt valabile în cazul tuturor ușilor, fie ele de interior sau de exterior, de intrare în casă sau de ieșire în curte.

Dacă în trecut se considera despre uși că au anumite avantaje sau beneficii dacă dispuneau de izolare fonică, izolare termică, yale în plus sau promisiunea că va dura o anumită perioadă de timp, în prezent aceste aspecte sunt niște cerințe generale și simple pe care dacă ușile nu le îndeplinesc, nici nu vor fi achiziționate. Bineînțeles, în funcție de aceste calități sau plusuri, prețul ușilor poate să fluctueze mult.

Un alt factor care contribuie foarte mult la creșterea sau scăderea prețului este și materialul din care sunt confecționate ușile. Raportul calitate preț este cel care trebuie să vă atragă atenția în aceste situații – faceți multe compromisuri și obțineți un preț mai mic, dar calitatea va scădea în aceeași direcție. În alegerea ușilor de interior poate că unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere sunt designul și culoarea ușii. Acest lucru se întâmplă deoarece ușile de interior pot reprezenta mai mult un fel de accesoriu pentru casă, ele trebuie să îndeplinească neapărat și cerințele de ordin estetic și să se îmbine cu arhitectura și stilul decorativ al încăperilor. Funcțiile de securitate și siguranță sunt mai puțin importante în cazul ușilor de interior deoarece el nu fac legătura cu exteriorul și nu trebuie să protejeze oamenii de nimic și nici nu intră în contact cu factori externi legați de climă.

Când alegeți materialul și culorile pentru o ușă de interior puteți apela la mici trucuri precum ar fi acela de a alege o ușă din lemn masiv din același timp de lemn și culoare precum culoarea parchetului. Acest truc este foarte ingenios pentru că parchetul este un alt element din casa dumneavoastră care cel mai probabil nu se va schimba pentru o lungă perioadă de timp, iar asortarea ușii cu acesta vă va permite să schimbați mai des mobilierul sau stilul decorativ din încăpere pentru că sunteți asigurați – ușa se va potrivi întotdeauna cu parchetul.

Un alt truc pe care specialiștii îl recomandă în alegerea ușilor de interior este continuitatea. Deși se poate considera un artificiu, alegerea ușilor de interior din zone complet diferite rupe senzația de continuitate stilistică a locuinței dumneavoastră. Acest aspect se referă mai mult la ușile care fac legăturile între camerele de zi – dormitoare, sufragerii, debara sau cămară, nu la ușile de la bucătărie sau baie. Ușile de la bucătărie sau baie pot fi alese diferit (dar tot în ton cu celelalte uși) deoarece pot presupune aspecte diferite. De exemplu, dacă ușile din toată casa dumneavoastră sunt din termopan transparent, acest lucru nu este indicat în cazul băii pentru că nivelul de intimitate ar fi foarte scăzut, prin urmare trebuie să apelați la o ușă diferită. În cazul ușilor de la bucătărie, un aspect important ar fi o izolare bună pentru a nu se permite trecea din cameră în restul casei al fumului sau a mirosului generat de gătit.

De asemenea, se recomandă ca atunci când optați pentru alegerea ușilor să colaborați cu o singură firmă sau un singur producător. Chiar dacă veți alege uși din materiale și culori similare, dar de la furnizori diferiți, stilul și maniera în care sunt construite acestea va crea o discrepanță între ele ce s-ar putea să vă deranjeze pe termen lung. Totodată, dacă sunteți în colaborare cu un singur producător pentru un număr foarte mare de uși, poate veți beneficia și de avantajul de a obține reduceri sau montaj gratuit sau cel puțin o oferă avantajoasă pentru a vă recompensa că achiziționați un număr atât de mare de uși dintr-un singur loc.

Despre uși și dimensiunile lor

În prezent, datorită evoluției tehnologiei și a stilului și designului interior, dimensiunile ușilor au început să varieze foarte mult.  De cele mai multe ori, dimensiunile ușilor sunt standard și sunt menite să se potrivească celor mai multe goluri făcute în procesele de zidărie. În mod normal, lățimea unei uși clasice ar trebui să aibă undeva între 700 și 1000 mm, ir înălțimea ar trebui să se situeze în jurul a aproximativ 2000 mm. În cea ce privește grosimea zidului, aceasta ar trebui să aibă minim 80 mm. Ușile standard au prețul relativ mai mici decât ușile făcute la comanda deoarece ușile cu dimensiuni speciale trebuie realizate de la zero în fabrici. Dimensiunea ușilor poate fi stabilită și de tipul de casă în care locuiți. Dacă în cazul unei case sau vile la curte este permis și chiar frumos să aveți uși mari, largi, acest lucru nu poate fi aplicat și în cazul apartamentelor deoarece spațiul este limitat și ar trebui pus în valoare cât mai bine, nu irosit pentru o ușă mai mare.

Despre uși și rezistența lor în timp

Probabil că ați auzit și dumneavoastră de cazuri în care unele persoane nu și-au schimbat niciodată ușile din casă, mai ales dacă este vorba despre niște uși vechi, clasice, de acum mulți ani. În prezent, lucrurile nu stau chiar așa. Specialiștii recomandă că durata standard a ușilor poate ajunge până la 50 de ani, valabilă atât pentru ușile de interior, cât și pentru cele de exterior. În afară de factorii care sunt specializați în funcție de clienți (cum ar fi copii mici care pot deteriora ușile sau animalele de companie care pot face același lucru), cerințele standard pe care ar trebui să le asigure un client pentru a avea niște uși care să reziste cât mai bine în timp sunt mai mult legate de climă. Pentru o viață îndelungată a ușilor se recomandă ca diferențele între temperaturile din interiorul camerelor și exteriorul acestora să nu depășească 10 grade, lucru destul de greu de realizat în special în cazul ușilor de exterior al caselor de la curte – iarna, temperaturile scad sub 10 grade, dar în interior rămân constante în jur de 20. Tot legate de aspectul temperaturii, se recomandă ca pentru conservarea cât mai bună a ușilor, indiferent de condițiile climate, temperatura din interiorul unei camere sau a întregii case să nu scadă sub 10 grade Celsius.  De asemenea, atât în cazul ușilor de interior (în special cele de la baie și bucătărie), dar și în cazul ușilor de exterior, nu se recomandă ca acestea să fie supuse unei umidități care să fie mai mare de 60%.

Despre uși și informații interesante

În cazul în care v-ați întrebat vreodată, ușa are mai multe elemente în compoziția sa decât o bucată de lemn sau metal și un mâner. Printre celelalte elemente care se consideră ca parte a ușii se numără și balamalele, broasca, foaia de sticlă (dacă vă referiți la o ușă din sticlă), precum și tocul și elementele acestuia – chederul și balamalele. Atenția la aceste detalii, în special la materialele din care sunt confecționate și la tehnicile lor de realizare s-ar putea să vă prelungească viața ușilor cu câțiva ani buni. Este posibil ca unul dintre aspectele care să se strice primele sau foarte repede să fie clanța cu yala și cu mânerul, în special dacă acestea au fost executate prost și dintr-un material de calitate scăzută.

Unul dintre cel mai frecvent alese modele de uși în zilele noastre este cel al ușilor cu geam șablat, fără niciun model deosebit. Inițial sau cel puțin în timpurile mai vechi, acest model de uși era folosit preponderent la ușile holurilor sau ușile bucătăriilor. În prezent, modelul este ales tot mai des și pentru ușile din dormitor sau din living pentru a asigura o mai bune iluminare și un aspect mai spațios și mai curat.

Deși puteți măsura și dumneavoastră spațiul necesar pentru o ușă, este bine întotdeauna să consultați un specialist. Acesta poate lua și niște măsuri de siguranță pentru montare, poate calcula separat dimensiunile necesare pentru toc, pentru ușă, poate calcula unghiul de deschidere al ușii. Deși aceste aspecte nu sunt imposibil de măsurat de o persoană neprofesionistă, este posibil ca în cazul în care efectuați o greșeală să vă pară rău și să vă afecteze în mod negativ pe viitor.

Evoluția timpurilor a făcut posibilă apariția unor mijloace prin care oamenii se pot proteja mai bine. Este foarte important să vă interesați atunci când achiziționați anumite uși și despre rezistența acestora la situații limită, cum ar fi incendiile. Este de la sine înțeles că ușile de lemn sunt în pericol de ardere într-o astfel de situație, iar ușile de sticlă sunt în pericol de explozie în cazul unui foc. Totuși, modernizarea aduce cu sine câteva soluții.

În prezent, există o spumă specială folosită în momentul montării și instalării unei uși. Această spumă vine cu câteva proprietăți specifice – în cazul în care spuma intră în contact cu temperaturi foarte mari care pot fi cauzate doar de foc,  aceasta începe să se expandeze până ce ajunge să izoleze ușă și tocul. Astfel, focul va întâmpina dificultăți majore în încercarea de propagare. Această spumă nu funcționează la infinit, însă poate permite rezistența unei uși până la 30 de minute, un timp crucial în situațiile limită.

Utilitatea uşilor glisante

Atunci când îţi construieşti o casă sau o renovezi pe cea veche, vei încerca să găseşti cele mai bune soluţii, astfel încât să speculezi fiecare spaţiu, fără a încărca foarte tare casa. În ceea ce priveşte amenajările interioare, te vei documenta şi  vei cere păreri, pentru a te opri  la […] mai mult »

Cum alegi uşile de interior

Cosntruirea unei case presupune parcurgerea unei serii de etape elaborate. Odată ce construcţia a fost finalizată, vei ajunge la stadiul finisajelor interioare, unde trebuie să iei o multitudine de decizii, pentru o durată lungă de timp. Va trebui să alegi  culoarea pereţilor,  modelul gresiei şi al faianţei, obiectele sanitare,  tipul […] mai mult »

Uși din lemn

Oricât de stilate ar fi ușile moderne, majoritatea persoanelor apreciază frumusețea aparte, durabilitatea și rezistența ușilor din lemn. Întâi de toate, se știe că în comparație cu alte materiale folosite la fabricarea ușilor, lemnul deține cel mai scăzut coeficient de dilatare termică, are caracteristici de ventilație naturală și prezintă cea […] mai mult »