MONTAJ UȘI

Ușile au mai multe roluri în sporirea confortului de la interiorul casei voastre. În primul rând acestea ne oferă intimitatea de care avem nevoie, delimitând locuința noastră de altele, iar la interior, delimitând încăperile între ele. Ușile ne protejează de priviri indiscrete, fum, foc, frig, zgomot și lista ar putea continua. De aceea este important să alegeți ușile potrivite, și totodată să acordați o atenție crescută montajului, pentru ca acestea să-ți poată îndeplini funcția fără probleme.

montaj-usiDin punct de vedere estetic, ușile pot aduce un plus de personalitate încăperilor, sau intrărilor principale. În funcție de arhitectura, stilul decorativ și de propriile gusturi, puteți alege dintr-un număr mare de modele disponibile pe piață. Există uși metalice, din lemn, din plastic, cu geam transparent, mat, opac, colorat, într-un număr mare de culori. Unele pot avea diferite modele, detalii sculptate, prelucrate manual, pot fi din lemn masiv, sau de esență moale.

În ceea ce privește montajul ușilor, foarte puține persoane dintre cele care nu au o astfel de meserie se gândesc la ceea ce presupune această etapă. Cu toate că poate părea un lucru destul de facil, montajul ușilor implică o serie de aspecte de care trebuie să țineți cont, fie că este vorba de ușa de exterior, sau cea de interior. Însă, cu puțină răbdare și atenție, aproape oricine poate monta o ușă.

Instrucțiunile de mai jos vă pot servi dacă vă gândiți să montați singur ușa, din pasiune, din dorința de a economisi, sau pentru a verifica munca pe care o fac montatorii profesioniști.

Montajul ușilor de interior

Ușile de interior reprezintă ultima etapă în construirea unei case. Montajul acestora trebuie realizat după finalizarea lucrărilor de finisare a pereților, precum aplicarea vopselei, a tapetului sau faianței, sau a podelei, de exemplu montarea gresiei, parchetului, marmurei etc. Sau poate pur și simplu doriți să înlocuiți vechile uși cu unele noi. În oricare dintre aceste situații, pentru un montaj reușit, urmați pașii descriși mai jos.

În primul rând înainte de a achiziționa ușa pe care o doriți, măsurați spațiul de care dispuneți. În cazul în care înlocuiți ușa de interior, dați jos vechiul toc, pentru ca măsurătorile să fie cât mai exacte. Cu ajutorul unei rulete măsurați înălțimea și lățimea deschiderii în care veți monta ușa. Deoarece există posibilitatea ca deschiderea să nu fie perfect dreaptă din construcție, măsurați în mai multe locuri.

Următorul lucru este să vă decideți dacă ușa se va deschide spre interior sau spre exterior și în partea dreaptă sau în stânga. Este recomandat să realizați o mică schiță, pe care să notați toate aceste informații și abia apoi să vă adresați unui producător sau comerciant de uși.

Înainte de începerea montajului propriu-zis, asigurați-vă că aveți toate cele necesare. Este recomandat să aveți la dispoziție următoarele lucruri: spumă de montaj; soluție de curățare a spumei; pene de lemn; saboţi de lemn; bandă adezivă; dibluri.

Trusa de unelte ar trebui să conțină: nivelă; cutter; bormașină; șurubelniță; trei şpraiţuri de uşă; cheie imbus, ruletă.

Primul pas în montajul ușilor constă în montarea tocului (ramei). Realizați această operațiune pe podeaua casei, fie pe suprafața unui covor vechi, fie pe ambajalul de la ușă.

Așezați elementele tocului cu căptuşirea falţului în jos, apoi aplicaţi aracet şi îmbinaţi secţiunile. La nivelul deschiderilor tocului vor fi prevăzuţi excentrici de tensionare. Rotiți elementul de plastic și tensionaţi etrierele de tensionare. Alternativ, puteţi utiliza şi şuruburi filetate cu piuliţe cu gheară.

Introduceţi bridele de oţel pe o parte în una dintre cele două caneluri şi fixaţi-le cu ajutorul ciocanului în canelura opusă, în funcţie de producătorul ușii.

Găurile pentru dibluri, pe tocul cu balamalele, se vor realiza la următoarele dimensiuni (măsurați pe interiorul tocului): la 25 cm se va realiza gaura de sus, la 1 m, gaura din mijloc, iar la 1,75 cm gaura de jos.

Pe tocul unde se va închide broasca diferă doar dimensiunea găurii din mijloc, care trebuie făcută la 90 cm.

Următorul pas este introducerea tocului de ușii în spațiul gol din perete. Elementele balamalelor pe care le-ați demontat anterior, trebuie montate înapoi pe tocul ușii, la o distanță de aproximativ 2 mm față de acesta. Fixați apoi tocul în colțurile de sus, folosind penele din lemn. Este recomandat ca partea tocului pe care vine montată ușa să fie cât mai aproape de perete, deoarece toată greutatea ușii va fi susținută de acesta.

Țineți cont în momentul montajului de tipul podelei. În cazul podelei precum gresia, parchetul laminat, parchetului sau a altor topuri asemănătoare, trebuie păstrată o distanță de câțiva milimetri până la sol. În acest sens, așezați plăcuțe de lemn sub tocul ușii. Mai târziu este recomandat să umpleți acel spațiu cu silicon.

La montajul tocului, este foarte important ca poziționarea acestuia să fie corectă. Verificați atât părțile verticale, cât și cea superioară cu ajutorul nivelei. Dacă există abateri, va fi necesar să remediați acest lucru.

Realizați prima gaură sus. Aceasta trebuie să fie mai adâncă decât ancora cu 1 cm. Introduceți ancora și repetați operațiunea la mijloc și apoi jos.

Continuați montajul cu amplasarea șpraițurilor la nivelul tocului. Acestea trebuie fixate la nivelul balamalelor şi cel al şinei inferioare de presare a zăvorului. Păstrați distanțele de la interior egale. După montarea șpraițurilor, puteți pune ușa în balamale pentru a verifica modul în care funcționează. Ar putea fi necesară corectarea poziției tocului.

Următorul pas este umplerea golului dintre tocul ușii și perete. Înainte de aplicarea spumei, protejați tocul pentru a nu-l murdări cu bandă adezivă pentru zugrăveală. Agitați bine tubul și începeți aplicarea de jos în sus.

Înainte de umplerea cu spumă de montaj a spaţiilor intermediare către perete, lipiţi tocul de uşă în zona de îmbinare cu bandă pentru zugrăveală. Deoarece spuma de montaj se va dilata semnificativ, nu aplicaţi o cantitate prea mare. Odată întărită spuma, folosiți cutterul pentru a îndepărta resturile sau excesul. Penele de lemn nu trebuie îndepărtate, ci tăiate la același nivel cu peretele.

Ultima etapă include fixarea ușii, îndepărtarea șpraițurilor și ajustarea sistemelor de închidere. De asemenea, puteți efectua ultimele reglaje la nivelul balamalelor.

Majoritatea ușilor noi din comerț au sistemele de închidere montate în prealabil. Veți avea nevoie doar de o feronerie potrivită pentru ușă. Astfel, va trebui doar să strângeți șuruburile (este recomandat să nu strângeți elementele metalice decât atât cât este necesar). Clanța trebuie fixată cu ajutorul unui șurub, de jos în sus.

Montajul ușilor de exterior

Pentru realizarea montajului ușii de exterior, veți avea nevoie de următoarele lucruri: diblu pentru cadru, profiluri de rigidizare UA, spumă pentru montaj, în cazul în care este nevoie, lac pentru ușile de exterior.

Trusa de scule ar trebui să conțină următoarele: bormașină, nivelă, burghiu pentru metal sau lemn, în funcție de ușă, burghiu pentru piatră, 10 mm, pene și saboți de lemn, șpraițuri pentru uși, ruletă, teșitor, șurubelniță electrică.

La fel ca în cazul montării ușilor de interior, calculaţi mai întâi lăţimea şi înălţimea spațiului din perete, în cel puțin trei puncte. Totodată, înainte de a achiziționa ușa, menționați partea pe care doriți ca aceasta să se deschidă.

Ușa nu trebuie depozitată pe cant, ci ușor înclinată înspre perete. Înainte de a începe montajul, verificați din nou, cu atenție, starea în care se prezintă ușa, pentru a nu avea defecte neobservate.

Ușile de exterior, indiferent de materialul din care sunt fabricate, sunt pregătite pentru montaj. Însă, în cazul în care alegeți o ușă din lemn grunduit, va fi necesar să aplicați pe suprafața acesteia un strat de lac.

Pentru ca montajul să se realizeze cu ușurință, desfaceți aripa ușii, iar rama oarbă se poate poziționa în golul construcției.

Prima etapă constă în căptușirea părților verticale ale ramei oarbe și căptușirea completă a pragului. Poziţionaţi apoi rama oarbă pe toate laturile, folosind nivela. Între foaia de ușă și podea trebuie păstrată o distanță de circa 10 mm.

Folosiți creionul pentru a marca punctele în care veți executa găurile pentru dibluri. Acestea trebuie să fie poziționate la minimum 15 cm faţă de colţ, iar distanța dintre ele trebuie să fie de aproximativ 50 cm. Trebuie evitată realizarea acestora în rosturile zidăriei.

Următorul pas este executarea orificiilor de fixare la nivelul ramei oarbe.

Folosiți în acest scop un burghiu adaptat tipului de material din care este fabricată ușa.

Folosiți teșitorul pentru a lărgi orificiile la diametrul capului de șurub. În acest fel se va asigura stabilitate șurubului.

Realizați orificiile pentru dibluri prin rama oarbă, cu ajutorul unui burghiu pentru piatră. Începeți fixarea pe partea cu balamalele, cu ajutorul diblurilor de ramă din plastic sau metalice.

Fixaţi la loc aripa uşii şi orientaţi latura zăvorului în funcţie de poziția acesteia. Realizați eventualele remedieri necesare după poziționarea penelor.

La îmbinarea cu șuruburi procedați și pe partea cu zăvorul în același fel ca pe latura cu balamalele. Verificați după aceea funcţia de închidere a uşii.

Spațiile goale dintre ramă și zidărie trebuie umplute cu spumă de montaj sau, după caz, cu material izolator. În acest scop este obligatorie rigidizarea ramei.

Ultimul pas după efectuarea montajului este reglarea funcțiilor ușii de la nivelul balamalelor. Acestea dispun de diferite șuruburi de reglare, pe orizontală sau verticală.

Montajul ușilor este o etapă importantă în lucrările de amenajare a unei locuințe. Chiar dacă poate părea un lucru dificil, și cu siguranță implică oarecare dificultăți, mai ales pentru persoanele care nu au o meserie în acest domeniu, aproape oricine poate monta o ușă. Dacă urmați instrucțiunile și realizați fiecare pas cu atenție și răbdare, noua ușă va aduce o îmbunătățire observabilă, atât aspectului, cât și confortului oferit de propria locuință.

Sorry, no posts matched your criteria.