UȘI DE EXTERIOR

Ușa de intrare este cartea de vizită a locuinței tale, dar în același timp este și cea care îți asigură siguranța și protecția locuinței. Atunci când îți alegi ușa de exterior, este important să ții cont de anumite lucruri precum: izolarea termică, protecția fonică și siguranța.

usi-de-exteriorIzolarea termică în cazul ușii de exterior

Ușa de exterior este cea care face legătura dintre mediul extern și cel intern. Prin urmare, ușile de exterior trebuie să fie funcționale, să îți protejeze locuința de condițiile aspre, de temperaturile extreme și de precipitații care îți pot afecta locuința. Ușa de exterior trebuie în primul rând să îți izoleze termic locuința, să nu permită pierderile de căldură și să păstreze o atmosferă caldă și uniformă în interiorul casei.

Spre exemplu, poți alege o ușă metalică, realizată din foi de oțel galvanizat, care să fie izolată cu spumă poliuretanică sau cu vată minerală. Pe lângă faptul că acest tip de ușă îți va asigura o izolare termică înaltă, ea nu se va deforma prea ușor, va rezista cu succes la lumină și căldură și nu se va păta în urma contactului cu razele soarelui.

Izolarea fonică în cazul ușii de exterior

Ușa de exterior trebuie să te protejeze și de zgomotele de afară, mai ales dacă nu locuiești într-o zonă liniștită. Dacă intrarea casei tale se află pe un drum aglomerat sau cu mulți copii care se joacă toată ziua, poți apela la o ușă de exterior antifonică, care izolează sursa tuturor zgomotelor. Aceste uși sunt testate conform standardelor ISO și oferă o reducere a zgomotului cu până la 55 dB.

Siguranța în cazul ușilor de exterior

Ușa de exterior este cea care trebuie să te protejeze de mediul extern și să îți ofere un nivel de protecție și de siguranță ridicat. Ar trebui să știi că ușile de intrare pot fi clasificate în funcție de nivelul de siguranță pe care îl oferă locuinței tale. Iată care sunt cele 6 clase de siguranță ale ușilor exterioare:

Clasa 1: nivel redus de siguranță la efracție. Ușile de exterior din clasa 1 nu sunt recomandate decât pentru magazii sau pentru case a căror valoare este mică. De obicei, aceste uși de exterior pot fi sparte foarte ușor de hoți, folosind doar forța fizică.

Clasa 2: oferă siguranță împotriva hoților nepregătiți, care vor să intre în casă folosind doar forța fizică sau unelte precum șurubelnițe sau ranga. Ușile din această clasă se folosesc în general la casele mai vechi, unde intrarea prin efracție ar produce câteva daune semnificative.

Clasa 3: oferă un nivel mediu de siguranță, aceste uși fiind montate în clădirile industriale și în apartamentele care adăpostesc obiecte de mobilier sau de decor cu o valoare destul de mare.

Clasa 4: ușile din această categorie pot fi sparte doar cu unelte de tăiere sau instrumente precum un topor, o daltă sau un ciocan. Pentru zona rezidențială clasa maximă de siguranță este aceasta.

Clasa 5 și 6: ușile din această clasă sunt folosite în speciala în camerele tezaur sau în spațiile cu seifuri, ele fiind cele mai rezistente.

Pentru o locuință normală, se recomandă ca ușa de exterior să se încadreze cel puțin în clasa 3.

Din ce materiale sunt confecționate ușile de exterior?

Ușile de exterior pot fi confecționată din 4 materiale: lemn, oțel, fibră de sticlă și vinil (PVC).

Ușa de exterior din lemn

Acest tip de uși se potrivesc deopotrivă atât caselor cu un design clasic, cât și caselor cu un design modern, mai ales din zone rezidențiale. Ușile de exterior din lemn stratificat sunt cele mai căutate de persoanele care își doresc un plus de farmec și de forță. Ușile pot fi găsite în mai multe esențe de lemn precum pin, stejar, cedru, mahon și lemn de nuc și în mai multe modele, cu diferite finisaje sau sticle ornamentale. În afară de aspectul estetic extraordinar pe care îl dă locuinței tale, o ușă de exterior din lemn îți asigură și un grad ridicat de siguranță, dar și o izolare termică și fonică corespunzătoare.

Însă, ușile de exterior din lemn sunt și cele mai pretențioase. Chiar dacă ele sunt tratate de către producători cu diverse substanțe care să asigure conservare în timp a materialului și rezistența la radiații UV și diverși factori meteorologici, ușile din lemn necesită lucrări de întreținere permanente pentru a se păstra într-o stare perfectă de funcționare. Totodată, dacă locuiești într-o zonă în care variațiile de temperatură sunt destul de mari, iar umezeala este mai mereu prezentă, ar trebui să știi că o ușă de exterior din lemn se va deforma sau curba în timp din cauza acestor condiții nefavorabile.

Ușa de exterior din oțel

Ușa de exterior din oțel sau ușa metalică, după cum ar spune unii, este alegerea multor proprietari mai ales din cauza faptului că are un preț destul de mic. Ușile de exterior din oțel sunt realizate dintr-o combinație de materiale. De obicei, mijlocul ușii este umplut cu spumă izolatoare, care asigură izolarea termică și fonică a ușii, iar fețele ușii sunt realizate din oțel galvanizat, material ce îi oferă durabilitate și rezistență la putrezire. Structura de lemn pe care o regăsim în cadrul ușilor din oțel îi oferă acesteia stabilitate și rezistență. Un alt avantaj al ușilor de exterior din oțel este faptul că nu necesită așa multe lucrări de întreținere ca în cazul ușilor din lemn. În plus, spre deosebire de ușile de exterior din lemn, ușile din oțel prezintă un risc mai scăzut de deformare, crăpare sau uzură de-a lungul timpului.

Totuși, și ușile din oțel au anumite dezavantaje. Unul dintre aceste dezavantaje este faptul că dacă ușa de oțel este expusă razelor soarelui prea mult timp pe timpul verii, temperatura ușii poate crește atât de mult încât abia poate fi atinsă.

Ușa de exterior din fibră de sticlă

Ușa de exterior din fibră de sticlă are o structură asemănătoare cu cea din oțel. Ea este umplută la interior cu spumă poliuretanică, pentru a asigura izolarea fonică și termică corespunzătoare, iar exteriorul este fabricat din fibră de sticlă. Avantajul major al ușilor de exterior din fibră de sticlă este faptul că sunt mult mai rezistente, durabilă și eficientizează consumul de energie. Practic, ușile din fibră de sticlă rezistă cu succes la temperaturi extreme, indiferent dacă sunt temperaturi extrem de scăzute sau extrem de ridicate și nu se sparge, sau crapă. Fibra de sticlă este un material ce nu va putrezi și va fi rezistentă la coroziune și lovituri.

Un alt avantaj este faptul că ușile din fibră de sticlă nu se deformează la schimbările meteorologice, finisajul acestor uși fiind chiar și de 3 ori mai rezistent decât în cazul ușilor din lemn.

Ușa de exterior din vinil (PVC)

Ușile de exterior din vinil sunt recent apărute pe piață, dar încep să câștige teren datorită avantajelor multiple pe care le au. Acest tip de uși îmbină o structură multi-camerală atât pentru rame, cât și pentru fețele ușilor. Practic, se utilizează materiale precum oțelul, aluminiul sau lemnul pentru a spori rezistența ușii și pentru a preveni deformarea în timp. Unul dintre cele mai mari avantaje ale ușilor din vinil este asigurarea unei izolări termice extraordinare datorită acestui design multi-cameral. Mai mult decât atât, vinilul este un material foarte durabil, care rezistă la temperaturi extreme sau diverse fenomene meteorologice și oferă și o bună protecție împotriva hoților. Spre deosebire de celelalte tipuri de uși, care necesitau cel puțin un nivel minim de întreținere, ușile din vinil nu necesită nicio întreținere specială.

Singurul dezavantaj ușilor din vinil este faptul că nu sunt atât de estetice precum celelalte tipuri de uși care asigură o anumită prestanță locuinței tale.

Sfaturi pentru alegerea ușii de exterior potrivite

Ușa de exterior pentru locuința ta ar trebui aleasă în funcție de mai multe criterii. Unul dintre aceste criterii este locația. Spre exemplu, dacă locuiești într-un bloc de garsoniere, specialiștii recomandă optarea pentru o ușă metalică sau din lemn, cu un grad mediu de securitate. În schimb, dacă locuiți într-o bloc cu mai puține apartamente pe palier, siguranța ar trebui să primeze, iar alegerea unei uși de exterior cu un grad ridicat de protecție este obligatorie. Pentru casele aflate în zone rezistențiale, unde există și protecție suplimentară, poți opta pentru o ușă din lemn stratificat sau din fibră de sticlă, care să dea o anumită prestanță casei tale și să fie și rezistentă în același timp.

Următorul lucru de care ar trebui să ții cont atunci când achiziționezi o ușă de exterior este garanția. Orice ușă trebuie să aibă certificate separate de garanție, pentru ușă, montaj, chiar și pentru sistemele de securitate, certificat de proveniență și certificare care să ateste faptul că produsele sunt ”de securitate”. Un lucru important de reținut este faptul că nu există sisteme de securitate neacreditate. Prin urmare, dacă vrei o ușă 100% sigură, asigură-te că aceasta este acreditată de poliție și este însoțită de certificate de producător, indiferent de țara în care au fost fabricate.

După cum spuneam mai devreme, există uși care sunt compuse din mai multe materiale, având interiorul izolat cu spumă poliuretanică. Există pe piață și uși ”goale”, care nu au această izolare interioară și care au un preț mult mai accesibil. Nu te lăsa păcălit de preț și asigură-te că ușa ta are o compoziție interioară corespunzătoare, indiferent dacă vorbim de spumă poliuretanică sau vată minerală bazaltică. Acest lucru este important pentru izolarea fonică și termică a locuinței tale și la evitarea condensului ce poate apărea în lunile cu temperaturi scăzute.

În concluzie, alegerea potrivită a unei uși de exterior nu ar trebui să fie atât de grea, dacă știi cum să o analizezi și să știi exact ce cauți. Tot ce trebuie să reții este faptul că la o ușă de exterior sunt importante următoarele elemente: izolare termică, izolarea fonică și siguranță. Desigur, aspectul este important, dar în niciun caz nu ar trebui să faci vreun compromis între elementele menționate anterior și aspectul ușii.

Totul despre ușile metalice

Ușile metalice sunt una dintre cele mai populare alegeri când vine vorba de ușile de la intrare. Materialul din care aceste uși sunt confecționate oferă senzația de siguranță și de protecție și este normal ca oamenii să-și dorească acest aspect despre ușile lor. Totuși, când vine vorba de selecția ușilor […] mai mult »