Tot ce trebuie să știi înainte să alegi uși de exterior din termopan

Ușile de exterior sunt primele aspecte legate de casa dumneavoastră care sunt văzute de oaspeți, deci se poate spune despre ele că reprezintă o carte de vizită a locuinței în care stați. Pe lângă o carte de vizită, ușile de exterior reprezintă și unul dintre punctele de siguranță ale casei dumneavoastră întrucât acestea sunt prima alegere a hoților când vine vorba de o spargere.

usi termopan de exterior

Înainte să achiziționați niște uși de exterior din termopan este bine să vă documentați cu privire la câteva aspecte generale despre ușile de exterior, pentru a fi suficient de informați cât să stabiliți dacă o ușă de exterior din termopan este alegerea perfectă pentru dumneavoastră sau nu. În cele mai multe cazuri, toți proprietarii de noi locuințe aleg să-și schimbe ușile de la intrare pentru a spori nivelul de siguranță și pentru a da o notă personală. Stilul în care este confecționată ușa de exterior, indiferent dacă este din termopan sau nu, poate să anunțe stilul în care este decorată și construită toată casă și poate reprezenta o scurtă înștiințare a ceea ce există în spatele ei.

Să alegeți o ușă de exterior bună, dar acare să fie și pe placul dumneavoastră ca aspect, reprezintă de multe ori o provocare, mai ales dacă persoanele în cauză nu sunt bine informate în acest domeniu. Înainte de a vă hotărî să achiziționați uși de exterior din termopan sau din alt material, trebuie să luați la cunoștință câteva aspecte destul de importante.

Prin ce se definește o ușă bună

Ușile bune diferă de la o viziune la alta și de la cerință la alta, însă există câteva aspecte pe care fiecare ușă de exterior ar trebuie să le îndeplinească, indiferent dacă este una mai simplă sau mai complexă sau una mai scumpă sau mai ieftină. Primul aspect al unei uși bune este materialul de calitate din care este prelucrată ușa, material ce îi poate conferi și clasa de securitate. Fiind o ușă de exterior, clasa de securitate în care este încadrată este un aspect extrem de important pentru care merită să faceți un efort financiar. O ușă bună trece de clasa 2 de securitate, iar cu cât este mai mare această clasă, cu atât posesorul ușii va putea dormi mai liniștit noaptea.

Ușile bune sunt diferite și în funcție de locuința pentru care sunt achiziționate. Acest lucru este determinat de condițiile la care este supusă o ușă – ușile de exterior folosite la apartament, care practic sunt tot în interior, nu trebuie să dispună de atât de multe măsuri de protecție ca ușile de exterior montate la casele de la curte, unde ușa intră zilnic în contact și cu factorii meteo. De foarte multe ori, specialiștii consideră ușile de exterior de la apartamente sunt considerate tot ca uși de interior, iar aspectele pe care trebuie să le urmăriți în cazul lor sunt mai reduse decât aspectele pe care trebuie să le urmăriți în cazul ușilor de exterior care într-adevăr intră în contact direct cu mediul extern.

În ceea ce privește izolarea fonică și termică, acestea sunt determinate de gradul de acoperire în interior cu spumă poliuretanică sau în funcție de stratul de izolare care este compus din lemn sau din vată minerală. Nu este de neglijat nici grosimea propriu-zisă a foii de ușă. Dacă în cazul unei uși de exterior din termopan destinată unui apartament aceasta poate avea între 40 mm și 50 mm, în cazul vilelor și caselor la curte, aceste uși de exterior din termopan ar trebui să fie peste 50 mm. Măsurătorile standard în ceea ce privește izolarea fonică spun că o ușă bună ar trebui să aibă minim 28 db. De asemenea, uși de exterior bune sunt considerate cele care au lățimea foilor de 1,25 mm.

În cazul în care vă doriți o ușă de exterior din termopan, ar trebui să luați în calcul faptul că accesoriile ce pot da personalitate acestei uși sunt limitate. Cel mai des folosite accesorii pentru ușile de la intrare sunt inelul de ciocănit, ochiurile de geam termoizolante, mânerele decorative, căsuța de ieșire pentru animalele de companie etc.. De asemenea, trebuie să aveți în calcul și etapele de montaj – în cazul unei uși de exterior securitatea și siguranța ar trebui să primeze în fața aspectul estetic.

Aspecte ce trebuie luate în considerare înaintea alegerii ușilor de exterior

 • Rama ușii. În prezent, există posibilitatea ca schimbările să nu necesite schimbarea cu totul al ansamblului ușii de exterior. Puteți alege să schimbați fie ușa, fie tocul ușii fie întregul ansamblu. În cazul în care vă doriți o ușă de termopan care are un nivel de siguranță ceva mai scăzut față de alte uși, puteți suplimenta prin alegerea unui toc mai rezistent sau mai durabil, deși ușa este practic din sticlă. Totuși, este important să vă asigurați că elementele se potrivesc între ele în ceea ce privește culoarea, textura, materialul și funcționabilitatea.
 • Stilul care vi se potrivește. Cele mai multe persoane cataloghează ușile de la intrare sau ușile de exterior ca o prezentare a persoanelor care locuiesc în casa respectivă – prin simpla privire a ușii, oaspeții își pot face o idee despre ce se află în spatele pereților înainte de a pătrunde în casă. Trebuie să luați în calcul faptul că moda este schimbătoare și stilurile sunt într-o continua evoluție și nu trebui să faceți o alegere prea futuristă în cazul ușilor de exterior. Acestea trebuie să fie în concordanță cu restul casei, dar să mențină și un nivel de clasicism ce se va potrivi oricărui tip de decor sau stil veți adopta pe interior, în special datorită faptului că mobila și decor din interiorul casei se pot schimba mai des decât ar fi indicat să schimbați ușile de exterior. Luați în calcul și aspectul că ușile de termopan pentru exterior nu sunt incredibil de rezistente în timp, deși sunt destul de clasice și se pot potrivi cu foarte multe stiluri.
 • Materialul ideal. Pentru ușa de la intrat, ușile de exterior sunt de obicei din metal sau din lemn pentru un maxim de siguranță. În cazul ușilor de exterior din spatele casei, cele care fac legătura cu grădina, ușile de exterior sunt din termopan de cele mai multe ori. În cazul primei variante, împărțirea se mai poate face și în uși din material compozit și în uși din lemn masiv. Fiecare material folosit vine la rândul său cu avantajele și dezavantajele proprii, tot ce trebuie să faceți este să vă hotărâți care primează în cazul dumneavoastră și care se potrivește mai bine cu construcția și decorul casei dumneavoastră.
  • Despre ușile metalice trebuie să știți că sunt foarte durabile, dar în același timp și ușor de întreținut. Dacă veți alege un material de înaltă calitate și care să fie bine tratat, nu ar trebuie să vă confruntați cu probleme legate de ruginirea ușii. Nu uitați să țineți cont de grosimea tăblii de la exterior – minim 1,5 mm. Acest aspect este foarte important pentru izolarea fonică și termică de care veți dispune.
  • În prezent, puteți dispune de multe uși metalice care imită lemnul masiv, îmbinând astfel două stiluri preferate. Compoziția acestor uși este de obicei formată din 2 foi de tablă care sunt montate pe o structură fie din oțel, fie din lemn, iar interiorul acesteia este compus din plăci de pal, care pot fi la rândul lor pline, perforate sau triplu stratificate. Aceste uși sunt ideal pentru persoanele care vor siguranța oferită de ușile de exterior metalice, dar preferă aspectul lemnului în concordanță cu stilul și personalitatea locuinței lor.
  • Ușile din lemn sunt destul de versatile și pot fi armonizate și cu tâmplărie și mobilierul din casă, acest aspect reprezentând un plus de personalitate. În cazul în care ușile de exterior pe care le alegeți sunt fabricate din lemn masiv de înaltă calitate, veți beneficia de o durabilitate bună în timp și de posibilitatea de a personaliza ușa cu vopsea și diferite accesorii de exterior. De asemenea, dacă vă plac ușile de exterior din termopan, ușile din lemn permit montarea și includerea în construcția lor a termopanului, lemnul și sticla conviețuind bine împreună.
 • Rezistența la factorii exteriori. Clima este un factor care de multe ori este dat uitării când vine vorba de alegerea unei uși de exterior. În funcție de zona în care locuiți, schimbările climatice pot fi extreme sau pot fi foarte puternice și pot deteriora materialul unor uși. Nu doar temperatura reprezintă un factor climatic care trebuie luat în vedere, ci și precipitațiile.  În cazul ușilor de lemn, acestea vor necesita de-a lungul timpului revopsire, lăcuire și îngrijire corespunzătoare pentru conservarea materialului. În cazul ușilor de exterior din termopan, sticla va necesita o îngrijire ce va ține mai mult de curățarea acesteia – ploaia sau ninsoare vor lăsa urme de picături inestetice, iar în restul timpului este posibil să se așeze praf pe termopan (nivelul de îngrijire ale unor astfel de uși este cam același ca în cazul ferestrelor din termopan). Dacă nu vă doriți să manifestați o grijă deosebită asupra ușilor de exterior, ușile metalice sunt cele care au nevoie de cea mai puțină mentenanță și sunt și foarte rezistente în timp.                                                  
 • Siguranța. În cazul ușilor de exterior, siguranța este foarte importantă. Ușile de exterior din termopan sunt foarte frumoase, dar sticla este unul dintre cele mai ușoare materiale de spart și prin urmare nu foarte sigur. Ușile de la intrare trebuie să fie solide pentru a avea siguranța ca nimeni nu va trece de ea, decât cu acordul dumneavoastră. Datorită modernității și evoluției tehnologiei, în prezent există tot felul de modalități de a monta sisteme de alarmă sau senzori de intrare și ieșire pe uși, indiferent de materialul din care este sunt confecționate, iar acesta reprezintă un plus pentru securitatea dumneavoastră. De asemenea, este foarte important să luați în considerare și sistemul de închidere al ușii – de câte yale dispune, care este calitatea acestora, cât de ușor pot fi sparte din exterior etc. Totodată, este bine să vă achiziționați o ușă exterioară care să includă un vizor în construcția ei pentru a putea vedea cine vă vizitează.

 

 

Lasă un Comentariu...

*