UȘI DE GARAJ

În cazul în care stai la casă, ai și mașină personală, garajul este mai mult decât necesar. Și, dacă ai început deja să îți cauți ușa de garaj perfectă, ar trebui să știi că există o gama variată de uși de garaj dintre care poți alege. Întrebarea care apare este cum faci să știi care este cea care se potrivește cel mai bine la garajul tău?

usi-de-garajPentru că, la fel cum fiecare casa este diferită, fiecare dintre modelele de uși de garaj are anumite caracteristici și găsirea ușii potrivite poate fi uneori dificilă. De aceea, în rândurile care vor urma, vom încerca să facem o scurtă caracterizare a acestora, punctele lor forte și ce ar trebui să iei în considerare atunci când dorești să cumperi.

Ușile tip rulou

Considerate printre cele mai economice uși de garaj, cele de tip rulou sunt fără îndoială cele mai răspândite. Fabricate din oțel galvanizat, acestea se deschid, după cum sugerează și numele, prin rulare în plan vertical.

Ușile de tip rulou sunt preferate de cei mai mulți deoarece ocupă foarte puțin spațiu, atât în exterior cât și în interior. Acesta este motivul pentru care sunt considerate ca fiind ideale pentru garajele în care spațiul este limitat sau pentru zonele în care nu puteți instala o ușă batantă cu deschidere spre exterior. Nu este de neglijat nici faptul că mulțumită acestui tip de uși nu este ocupat plafonul garajului. Este de menționat și că, datorită modului de deschidere, puteți parca chiar în fața ușii, ulterior ușa putând fi deschisă fără să existe pericolul de a lovi mașina.

Ușile secționale

Confecționate din mai multe panouri, ușile de garaj secționale sunt preferatele unora pentru că pot fi personalizate. Ușile se deschid prin plierea panourilor, astfel că nu este necesar prea mult spațiu pentru deschidere și închidere. Un alt avantaj al acestui tip de uși este reprezentat de faptul că în cazul în care unul dintre panouri este avariat, nu este necesară schimbarea integrală a ușii ci doar a panoului respectiv.

Ușile de design

Acest tip de uși sunt cele care crează de obicei invidie printre vecini. Acestea pot fi în diverse forme sau culori, cu finisaje atractive și pot fi personalizate după dorința clientului. În acest scop se folosesc ușile de garaj secționale deoarece îmbină posibilitatea personalizării cu cea a eficientizării spațiului. Ușile pot fi vopsite într-o gamă variată de culori, inclusiv în culori ce imită foarte bine lemnul.

În plus, o astfel de ușă de garaj, pe lângă avantajele funcționale știute, va fi un motiv de mândrie pentru tine, deoarece ai ajutat la proiectarea ei.

Drept urmare, alegerea unei uși de garaj pentru casa ta este o decizie personală. Este nevoie de un produs care să se potrivească atât stilului tău, dar și bugetului de care dispui. De aceea este indicat să vă consultați cu un specialist al companiei de la care o cumpărați.

Românii preferă albul
Cât despre culorile ușilor, se pare că străinii preferă ușile de garaj cu panouri în culori speciale, mai ales stejar auriu, în proporție de 43%.

Cât despre români, se pare că doar 30% dintre ei aleg nuanțe personalizate, preferând albul, care rămâne totuși culoarea cea mai vândută.

În schimb, dacă vorbim despre tendințele generale pe piața românească a ușilor de garaj, se cauta mai mult modele economice, cu mai puține accesorizări, culori standard, mai accesibile ca preț, precum alb sau maro.

Mentenanța ușilor
Întreținerea ușilor de garaj pare ceva dificil, însă realitatea este că doar trebuie respectate niște reguli.

Astfel, mentenanța pentru ușile de garaj va fi descrisa întotdeauna pe instrucțiunile pe care le primim de la producătorii lor și reprezintă verificările periodice făcute pentru o funcționare corectă, inspecția vizuală a a componentelor și subansamblelor, dar și lubrifierea, acolo unde este cazul, pe care ar trebui să le faceți la perioadele care sunt recomandate pentru a putea fi siguri că vă bucurați de o ușă funcțională și corect întreținută.

Din cauză că nu sunt întreținute așa cum trebuie, ușile de garaj pot să cauzeze accidente și daune ale proprietății, inclusiv daune majore asupra ușii, în mai multe moduri.

Potrivit specialiștilor, cele mai multe dintre cauzele care implică rănirea sunt cele în care ușile care sunt incorect sau greșit întreținute și uneori stricate, punctele de rezistență defecte, forța incorect setată pentru deschizătoarele electrice sau pentru motoare și încercările de a repara ușa realizate de persoane care nu sunt profesioniste în domeniu, fără a avea instrumentele corespunzătoare și fără a avea cunoștințele necesare, ori destinderea în mod necontrolat a arcului pentru tensiune existent la sistemele de arcuri cu extensie.

Trebuie să știți că ușile de la garaj care au arcuri rupte ori arcuri de putere neadecvată pot să se rupă. Pentru că masa efectivă a ușii crește în timp ce secțiunile sale se transferă pe verticală și pe orizontală în funcție de cum au dispunerea dar și de sistemul de închidere și deschidere a lor, în timp pot să accelereze degradarea și la final duce la stricarea completă a respectivei uși în special în cazul în care aceasta nu e inspectată frecvent și nu beneficiază de o mentenanță completă. Ușile de garaj care au deschidere verticală în cădere liberă din cauza arcurilor rupte pot să cauzeze răniri grave ori chiar decesul.

Poate de aceea nu ar trebuie să neglijați să verificați măcar lunar sistemul complet al ușii, precum și punctele sale foarte expuse la degradare în timp pentru a putea să mențineți siguranța ansamblului în sine dar și siguranța fizică personala și a familiei.

Secțiunile sau rollerele din cadrul unei uși de garaj sunt puncte de ciupire ce pot să afecteze siguranța persoanelor care manipulează aceste uși și de aceea vă recomandăm să nu lăsați copiii în apropierea acestor uși de garaj în mișcare.

Pentru ușile de garaj care sunt operate manual, mânerele se vor monta pe verticală pentru o bună orientare a mâinii atunci când mișcăm ușa.

Mecanismele pentru închiderea sau deschiderea ușilor pot să fie trase sau împinse pe o ușă de la garaj cu o forță suficient de mare în așa fel încât acestea pot să cauzeze răniri grave sau moartea dacă oamenii ori animalele sunt prinse în ansamble în timp ce funcționează.

Toate deschizătoarele moderne vor fi echipate și cu setările de forță care fac ca ușa să intre în mișcare inversă atunci când este detectată o rezistență care i se opune în timp ce încearcă să se deschidă sau să se închidă ușile de garaj sunt prevăzute și cu sistemul denumite ”safety eyes” făcute din mai mulți senzori care au rolul de a preveni închiderea în momentul în care ușa e obstrucționată.

Mituri despre ușile de garaj

Atunci când vrei să cumperi uşi de garaj pentru casă sau uşi industriale pentru afacerea ta, este foarte important să iei în considerare toate aspectele privitoare la funcţionarea lor, precum şi eventualele mituri care au prins contur odată cu timpul şi care, neexplicate, îţi pot influenţa alegerea de achiziţie în mod negativ.

Miturile sunt asociate cu aproape orice. În cazul uşilor de garaj, este cele mai bine ca ele să fie lămurite, astfel încât tu să poţi face alegerea corectă. Iată care sunt cele mai comune mituri despre uşi de garaj şi de ce nu trebuie să-ţi influenţeze decizia de achiziţie:

1. Este uşor să repari uşi de garaj

Atunci când achiziţionezi o uşă de garaj, iei în considerare inclusiv posibilitatea că odată cu trecerea timpului se poate defecta. Având în vedere că tehnologiile au evoluat atât de mult şi au ajuns la un grad înalt de performanţă, este imposibil să improvizezi reparaţii, ca pe vremuri şi în acelaşi timp periculos. Nu doar că este nevoie de experienţă şi cunoştinţe în domeniu, dar în funcţie de amploarea defecţiunilor pot fi necesare inclusiv echipamente speciale.

2. Toate uşile de garaj sunt zgomotoase

Nu toate uşile de garaj sunt zgomotoase. Ca urmare a inovaţiilor tehnologice din ultimii ani, tehnică de producţie a uşilor de garaj s-a perfecţionat. Astfel, astăzi majoritatea modelelor de uşi de garaj sunt dotate cu sisteme silenţioase de funcţionare. În cazul în care se observă zgomote ieşite din comun, cel mai probabil este vorba despre defectarea unor componente esenţiale care trebuie înlocuite sau reparate, desigur, de către profesionişti.

3. Nu sunt necesare servicii de întreţinere pentru uşi de garaj

Din punctul de vedere al siguranţei, acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri. Având în vedere greutatea şi dimensiunile uşilor de garaj, o defecţiune ar putea reprezenta un real pericol. Deşi majoritatea uşilor de garaj sunt proiectate astfel încât să facă faţă utilizării îndelungate, durata lor de viaţă se scurtează dacă nu sunt întreţinute corespunzător. În timp, componentele se uzează, motiv pentru care la un anumit interval sunt necesare revizii efectuate de persoane avizate (de regulă, puse la dispoziţie de către producător), pentru a stabili dacă trebuie înlocuite sau reparate anumite componente.

4. Toate uşile de garaj arată la fel

Da, poate, la prima vedere! Indiferent că vorbim despre uşi de garaj, uşi rulou, uşi secţionale sau uşi pliante, variantele pentru design sunt ofertante. Marii producători îţi pun la dispoziţie o gamă variată de culori RAL, care imită lemnul. Astfel, ai posibilitatea de a-ţi personaliza uşa de garaj astfel încât să se armonizeze cu stilul arhitectural al clădirii fie clasic, fie modern.

5. Toţi producătorii de uşi de garaj oferă aceleaşi servicii

Fals! Înainte să achiziţionezi o uşă de garaj trebuie să te informezi în amănunt despre compania de la care urmează să cumperi produsul, având în vedere că vorbim despre o investiţie pe termen lung. Chiar dacă, poate, serviciile sunt similare, ceea ce diferă este calitatea acestora. Aşadar, asigura-te că producătorul pe care l-ai ales are că politică principală satisfacerea nevoilor clienţilor săi şi o experienţă îndelungată, dovedită în domeniul producţiei de uşi de garaj. Achiziţionarea unei uşi de garaj nu este niciodată simplă, însă pentru a fi sigur că ai făcut cea mai bună alegere, trebuie întâi să fii informat!

Uși garaj rulou

Ușile pentru garaj tip rulou sunt considerate ca fiind o soluție robustă de închidere a garajului, lăsând suficient spațiu atât la interior, cât și la exterior. Acestea sunt fabricate pentru a se potrivi tuturor sectoarelor, de la cele industriale sau comerciale și până la uzul casnic. Ușile rulou pentru garaj […] mai mult »