Alegerea ușilor de interior din lemn

Unul dintre cele mai importante aspecte la o casă pot fi chiar ușile. Acestea reprezintă pentru casa dumneavoastră mai multe aspecte. Dintre cele mai cunoscute aspecte pe care le pot avea niște uși de interior sunt siguranța, estetica și calitatea. Motivele care pot sta la baza alegerii unor uși diferă de la o familia la alta. Aceste motive pot fi fie de natură economică, fie de natura design-ului, fie de natura materialelor din care sunt confecționate și lista poate continua la nesfârșit. Acest lucru se întâmplă deoarece cu excepția apartamentelor dintr-un imobil, construcțiile și unitățile de locuit au uși foarte diferite, fie în funcție de proprietari, fie în funcție de producători.       

    

Pentru un efect de impact, alegerea unor uși de interior din lemn este un truc extraordinar. Ușile de interior din lemn sunt impozante, pot fi integrate în mai multe stiluri arhitecturale, dar și de design și oferă în același timp și o doză de clasicism. Totuși, înainte să alegeți ușile de lemn trebuie să vă interesați de mai multe aspecte de utilitate, calitate și design și bineînțeles, să vă consultați cu persoane calificate pentru a vă da o opinie pertinentă în această direcție.                Dacă vă doriți să aflați mai multe informații care stau la baza selecției ușilor de interior, înainte să achiziționați uși de lemn, acest articol este o sursă excelentă. Nu uitați că elementele de decor dintr-o cameră și mobilierul se pot schimba mult mai ușor și fără să necesite anumite eforturi sau să producă dezordine, spre deosebire de schimbarea unor uși de interior.                                                

Despre uși de interior și cum trebuie să le alegeți                                                            

De menționat este faptul că aceste criterii nu sunt neapărat în ordinea importanței lor, ci într-o ordine aleatorie. De asemenea, unele motive s-ar putea să nu se aplice pentru unele persoane, dar până la urmă selecția unor uși de interior din lemn sau din alt material este o alege personală.

  1. Izolarea fonică și termică. Nu există nimic mai neplăcut ca faptul să nu puteți dormi în dormitor din cauza gălăgiei care se produce în sufragerie sau să vă intre frigul sau căldura dintr-o cameră în alta, deși dumneavoastră ați dat drumul la aer condiționat sau la calorifer. Aceste aspecte sunt de multe ori lăsate pradă uitării, oamenii fiind interesați mai mult de preț și de aspect. Izolarea fonică și termică ar trebui să reprezinte un criteriu solid în alegerea unor uși de interior, mai ales dacă în familia dumneavoastră există copii mici. Ca date tehnice, este bine să rețineți că o ușă care să vă poate izola termic cât mai bine încăperea trebuie să aibă grosimea de minim 40 de mm – pe măsură de grosimea ușii crește, ar fi normal să crească și gradul de izolare termică al acesteia. În ceea ce privește izolarea fonică, criteriile sunt calculate altfel. Pentru ca o ușă să vă ofere o izolare fonică de care să fiți mulțumiți, aceasta trebuie să aibă minim 28 db. De asemenea, ușa trebuie să fie confecționată din anumite materiale. Unele dintre cele mai bune uși de interior sunt cele din lemn stratificat sau masiv, sunt compuse dintr-un panou tubular sau dintr-un panou HDF. În cazul în care nu vă doriți o ușă prin care să se audă orice fel de zgomot dintr-o cameră în alta, stați departe de ușile făcute din fagure de carton.
  2. Cea mai bună calitate a tocăriei și a accesoriilor. La prima vedere, alegerea unei uși de interior s-ar putea face doar pe baza culorii. Persoanele nespecializate sau care nu sunt ajutate de o persoană calificată omit de cele mai multe ori să se intereseze și de structurile adiacente unei uși, nu doar de obiectul în ansamblu. Materialele folosite trebuie să fie de bună calitate și să aibă o durabilitate în timp de câți mai mulți ani pentru a nu fi nevoiți să schimbați ușile periodic pentru că începe să se decojească vopseaua. Luați întotdeauna în calcul materialul din care este efectuată tocăria – aceasta trebuie să fie neapărat confecționată din niște materiale de calitate, rezistente și nedeformabile. Luați întotdeauna în calcul și balamalele. Acestea pot fi de mai multe feluri, însă cele mai bune sunt cele cu teflon și cu prindere în minim trei puncte. Această prindere în trei puncte constă în existența a două prinderi ale balamalelor pe toc și una pe blatul ușii. Nu ezitați să întrebați ce firmă produce balamalele ușilor de interior pe care le doriți, fie ele din lemn sau nu – alegerea unor firme renumite pentru balamalele dumneavoastră vă va feri în viitor de uși care scârțâie sau de balamale ruginite.
  3. Ușile de interior și designul casei. Deși nu ar trebui să fie cel mai important aspect în alegerea unor uși, potrivirea cu designul casei este una extrem de importantă pentru a asigura o omogenitate în stilul locuinței dumneavoastră. Alegerea unor uși de interior din lemn masiv s-ar putea să se bată cap în cap cu un decor futurist, incredibil de modern și minimalist. Același lucru este valabil și în alegerea unor uși de interior de sticlă cu rame moderne într-un spațiu decorat rural cu foarte mult lemn. Majoritatea designerilor și arhitecților sunt de părere că ușile sunt unul dintre elementele care influențează cel mai mult o încăpere, cel puțin din punctul de vedere al ordinului estetic. Nu uitați să luați în considerare și aspectul ieșirii în evidență. Puteți alege o ușă care să se potrivească izbitor de bine cu decorul și cu zugrăveala, dar această ușă nu va ieși prea mult în evidență. De cealaltă parte, puteți alege o ușă într-o culoare deosebită și cu o structură impresionantă care va reprezenta în sine un obiect decorativ și un centru de interes pentru încăperea dumneavoastră.
  4. Uși de interior în funcție de stilul casei. În funcție de stilul în care este construită și amenajată locuința există câteva tipologii de uși care se potrivesc de minune. Un exemplu elocvent ar fi stilul tradițional sau clasic, în tonuri închise la culoare care necesită niște uși de interior din lemn masiv și impozant. La extrema cealaltă, există stilul simplu, minimalist, cu linii foarte moderne și bazat pe mult spațiu, pentru care o ușă cu o structură metalică și geam este cea mai bună alegere. Exemplele pot continua la nesfârșit întrucât există o multitudine de stiluri, deci o multitudine de modele de uși de interior ce pot fi alese. Ca și în motivul precedent, este foarte important să vă hotărâți de la început asupra unui aspect – dacă ușile dumneavoastră de interior reprezintă în sine un decor sau dacă ele trebuie să se amestece cu tabloul inițial. Ușile de interior din lemn cu o sculptură impresionantă pot reprezenta o ușă decorativă, iar culoarea poate ajuta și ea la scoaterea în evidență a ușii. Totuși, trebuie să fiți foarte siguri pe decizia dumneavoastră. O ușă statement s-ar putea să se demodeze în timp, s-ar putea să nu mai meargă cu interiorul casei și s-ar putea să necesite schimbarea mai devreme decât v-ați fi dorit – deși este în condiții forte bune.
  5. Culorile și finisajele. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește folosirea ușii ca decor sau ca unitate ce aparține de stilul complet al casei. Culoarea este foarte importantă și în combinație cu materialul din care este confecționată ușa. La ușile de interior din lemn trebuie să aveți grijă ca vopseaua folosită pentru ele să nu se cojească în timp, lucru des întâlnit la anumite ui de interior din lemn. Ca orientare, este bine să știți că ușile de culoare albă, simple, sunt cele mai indicate pentru o direcție modernă sau minimalistă. Dacă direcția în care dumneavoastră doriți să vă duceți este una mai degrabă clasică, puteți opta pentru niște uși de interior cu decupaje de sticlă și tăblii, ce pot să conțină sau nu freze decorative, în nuanțe mai închise de lemn. Alegerea culorii ușilor se face cel mai bine în funcție de culoarea pereților și de pardoseala folosită întrucât ușa este elementul care face legătura dintre tavan/pereți și podea. Un aspect pe care mulți uită să îl ia în considerare este culoarea mobilierului. Închipuiți-vă alegerea unor uși de interior din lemn roșcat pentru o casă în care tot mobilierul este alb și veți înțelege cât de important este și acest aspect în alegerea ușilor de interior.
  6. Funcționalitatea ușii. Pentru a vă bucura de alegerea făcută, este important ca o ușă de interior să fie funcțională și să aibă mai multe avantaje. Prin această funcționalitate vă puteți gândi la iluziile pe care le puteți crea cu ajutorul unor uși de interior. Cea mai des folosită iluzie este aceea de a utiliza uși de sticlă în cazul în care încăperile au nevoie de mai multă lumină sau dacă sunt ceva mai mici decât vă doreați inițial. În cazul în care vreți să dați o notă mai sobră încăperilor, niște uși de interior din lemn sunt o variantă perfectă.
  7. Materialele din care sunt confecționate ușile. Printre materialele folosite cel mai des pentru ușile de interior se regăsesc lemnul masiv, PAL-ul, MDF-ul, HDF-ul. De asemenea, există și uși celulare din carton. Alegerea materialului din care sunt confecționate ușile dumneavoastră de interior este cel care stă la baza schimbării fiecărui motiv enumerat mai sus și de aceea este considerat unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luați în considerare în momentul în care achiziționați niște uși de interior. Trebuie să puneți în balanță multe aspecte în momentul în care faceți această decizie: dacă ușile de interior din lemn sunt mai durabile și mai estetice, riscați ca acestea să se deterioreze în timp n cazul în care lemnul nu a fost perfect uscat, iar de partea cealaltă, ușile din MDF sau HDF sunt ușor de montat și foarte estetice, dar retușarea lor în caz de zgâriere este foarte greu de făcut.

Lasă un Comentariu...

*