Cum alegeți uși de interior din termopan?

Alegerea ușilor de interior nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă vă gândiți să apelați la niște uși de interior din termopan. Până să ajungeți să luați o decizie în ceea ce privește materialul, este foarte important să treceți prin anumiți pași pentru a venea care este cea mai bună alegere pentru dumneavoastră.

                                                                   

Aceste uși de interior din termopan sunt o tentație foarte mare pentru multe persoane, dar trebuie să vă asigurați că acestea sunt potrivite pentru stilul și designul locuinței în care urmează să fie instalate, dar trebuie să luați în considerare și condițiile de siguranță.                                         

Dacă vă gândiți să vă achiziționați niște uși de interior din termopan, continuați să citiți acest articol pentru a vă pune la curent cu tot ce trebuie înainte de a face acest pas.                                              

Ce trebuie să știți înainte să achiziționați uși de interior din termopan – cum să alegeți ușile de interior?                                                                  

  • Ce sunt ușile de interior? În primul rând trebuie să luați la cunoștință ce este o ușă de interior întrucât este posibil să existe și persoane care fac confuzii între tipurile de uși existente. Ușile de interior sunt acele uși care nu permit accesul spre partea exterioară a clădirii în care sunt amplasate. Ușile care fac parte din această categorie sunt ușile de la sufragerii/livinguri, ușile de la dormitoare, ușile de la băi, ușile de la bucătării și de la restul camerelor pe care le aveți în interiorul casei. Ușa de la balcon nu intră în această categorie – deși se află în interiorul casei, ea face legătura cu spațiul exterior și este o ușă de exterior.
  • Rolul ușilor de interior. Spre deosebire de ușile de exterior, de cele mai multe ori, ușile de interior au un rol mai mult de natură estetică decât de natură practică, deși acest lucru nu este întotdeauna în regulă. Din punct de vedere funcțional, ușile calitative îndeplinesc cât mai multe funcții. Atenție însă, pe măsură ce numărul funcțiilor îndeplinite de o ușă de interior crește, va crește și prețul ușii respective. Printre cele mai importante funcții pe care o ușă de interior trebuie să le îndeplinească sunt funcția de protecție termică, funcția de protecție fonică, funcția de discreție și funcția de securitate. Aceste funcții sunt cele mai generale și îndeplinite de majoritatea ușilor, dar în proporții diferite în funcție de materialul ușii respective – de exemplu, anumite uși de interior din termopan nu sunt foarte sigure pentru că geamul se poate sparge cu mai multă ușurință decât lemnul. Vorbind tot despre ușile de interior, acestea pot îndeplini și anumite funcții specifice în raport cu locația unde sunt instalate. Printre aceste funcții din urmă se regăsesc funcțiile anti-radiație, funciile anti-efracție, funcțiile îndeplinite de uși de interior din termopan securizant și așa mai departe. Rolul estetic al ușilor poate fi apreciat cel mai bine de experți. Pentru a judeca din punct de vedere estetic o ușă de interior trebuie să o puneți în raport cu decorul, cu podeaua și materialul și culoare ei, cu pereții și culoarea lor și cu designul și stilul locuinței dumneavoastră. De exemplu, anumite uși de interior din termopan sunt excelente pentru casele cu un stil și un design mai modern,, nu neapărat minimalist și pentru persoanele cărora le place lumina și transpunerea acesteia în locuință.
  • Ușile de interior moderne. Din această categorie fac parte și ușile de interior din termopan. Caracteristica principală a acestor uși este aceea că săvârșesc o trece mai subtilă sau mai puțin subtilă de la funcționalitate la estetică, lucru posibil prin efectuarea unor trucuri inedite. Un exemplu elocvent ar fi un producător din Germania care a incorporat în structura ușilor sale un sistem unic ce include un spațiu de depozitare funcțional pentru accesoriile voastre. Modalitatea prin care a fost posibil acest lucru a fost deformarea ușoară a ușii și crearea unui dulăpior pe una dintre fețele ușii. Modernitatea a adus cu sine și o varietate mai mare în cazul ușilor de interior din termopan. Această varietate constă în diferite culori și tonuri pentru geamul termopan, în tăierea acestuia în forme cât mai variate, precum și în diversitatea cadrului și a materialului care înconjoară termopanul. Astfel, majoritatea pretențiilor de ordin estetic și stilistic sunt mult mai ușor de îndeplinit, însă prețurile sunt și ele pe măsură.

Modele de uși de interior, cu sau fără termopan

Vremurile din zilele noastre au făcut posibilă evoluția designului în ceea ce privește ușile de interior. În prezent, există o varietate destul de mare pentru modelele de uși de interior de pe piață românească. Bineînțeles, după cum probabil deja vă închipuiți, pe măsură ce crește și calitatea ușii, crește și prețul acesteia. Totuși, puteți găsi și câteva uși de calitate prietenoase și cu bugetele restrânse.

  • Ușile de interior din lemn masiv. Indiferent de cât de mult au avansat tehnologiile și stilul în ceea ce privește ușile de interior, un clasic mereu apreciat de cumpărători va rămâne ușa din lemn masiv. Calitatea ușilor de lemn masiv poate fi observată doar din aspectul exterior, nu este nevoie să fie atinsă. Cel mai des sunt folosiți arbori din clasa stejarului și bradului pentru fabricarea ușilor de interior. Conform pieței, ușile din brad ar trebui să fie mai ieftine față de ușile din stejar, totuși, ambele materiale sunt durabile și de efect pentru construcția unei uși. Printre avantajele ușilor de interior din lemn se numără faptul că acestea rezistă mai bine în timp și pot fi făcute mai personalizate prin intermediul sculpturii lemnului folosit. De asemenea, poate că cel mai mare avantaj pentru această categorie este reprezentată de faptul că ușile de interior de lemn, chiar dacă conțin și termopan, sunt mai ecologice față de restul ușilor din materiale nenaturale. Totuși, aceste uși din lemn masiv prezintă și câteva dezavantaje. Unul dintre cele mai mari dezavantaje este prețul – ușile din lemn masiv nu sunt niciodată ieftine. De asemenea, alt dezavantaj este întruchipat și de faptul că de cele mai multe ori, mai ales dacă este vorba despre sculpturi în lemn speciale, numărul de uși disponibile este limitat – acest aspect este foarte important pentru persoanele care poate vor să-și schimbe toate ușile de interior din casă, dar au foarte multe camere.
  • Ușile de interior din termopan. Deși specialiștii nu sunt foarte încrezători în acest timp de uși și nu îl recomandă prea des, montarea unor uși de interior din termopan a devenit un lucru tot mai des întâlnit în zilele noastre. Printre principalele motive care stau la baza alegerii unor astfel de uși țin în primul rând de buget – aceste uși de interior din termopan sunt mai ieftine decât multe altele; în al doilea rând etanșarea foarte bună este și ea de importanță ridicată. Această categorie de uși prezintă și ea dezavantaje. Dacă nu sunt executate cum trebuie, ușile de interior din termopan pot arăta foarte inestetic și pot da impresia de „ieftin”. De asemenea, acestea sunt realizate într-o gamă mai restrânsă de modele. Trebuie să luați în calcul și faptul că ușile de termopan se pot lăsa și pot ceda mai ușor.

La ce să vă uitați când alegeți uși de interior din termopan:

  • Mărimea geamului termopan. Cu cât este geamul mai mare, cu atât se va dispersa mai multă lumină din camera vecină. Deși acest lucru pare inițial un aspect pozitiv, în zilele însorite de vară este posibil să vă deranjeze.
  • În prezent, ușile de interior din termopan vin în diferite forme. Ușa nu este integral din termopan, ci prezintă diferit decupaje și modele făcute din acesta. Astfel puteți controla și mai bine cantitatea de lumină, dar și potrivirea ușii cu restul decorului casei.
  • Mânerul de acționare. În cazul ușilor de interior din termopan se pierde de multe ori atenția la detalii. Acest lucru se întâmplă din cauza focusării asupra geamului. Nu uitați să verificați și mânerul și balamalele acestor uși și nu faceți greșeala de a le alege dacă finisajele nu sunt bine puse la punct.

Lasă un Comentariu...

*